Celje smo uvrstili na zemljevid TED dogodkov

Vpisano: 17. 11. 2012    \\    Kategorija: Splošno

10. novembra se je zgodil prvi TEDx dogodek v Celju. TEDxCelje, posvečen idejam, vrednim širjenja, se je odvil v Modri dvorani Celjskega sejma, in privabil več kot 450 obiskovalcev. Dodatnih 700 gledalcev pa nas je spremljalo preko prenosa v živo na multimedijskem portalu RTV Slovenija. 

Na premiernem TEDx-u v Celju je nastopilo deset govorcev, od tega dva izven meja Slovenije.Pred občinstvom je prvi nastopil Edo Marinček, ki nam je predstavil idejo o tem, kako lahko preživi le genialno človeštvo. Nato smo si ogledali videoposnetekGregorja Siljana o tem, da se v Gani rojeva novo upanje. Sledila je Valerija Korošec, zagovornica univerzalnega temeljnega dohodka v Sloveniji, ki je utemeljila, zakaj se ji zdi pomembno, da polovico položajev odločanja prevzamejo ženske. Najbolj je navdušila Urška Zajec, ki je poleg govora o vsakdanjih nepopolnostih, ki jih običajno v vsakdanjem življenju prezremo, tudi pripravila inovativno točko plesa z obročem. Takoj za njo je za smeh v dvorani poskrbel stand up komik Aleš Novak.

Po odmoru, kjer smo se okrepčali s sladkimi prigrizki in osvežilnimi pijačami, je sledil drugi sklop dogodka TEDxCelje. Boštjana Videmška smo želeli kontaktirati preko videokonference, vendar je bila povezava slaba, saj se trenutno nahaja v Grčiji, zato se je govor prekinil.  Naslednja govorka je bila Manca Juvan, svobodna fotografinja z zgodbo o običajnih Afganistancih, ki živijo neobičajna življenja. Sledil ji je mladi producent in DJ Saša Vujasinović, znan tudi kot Alex Ranerro, ki je govoril o vplivu feedbacka na svoje glasbeno ustvarjanje. Od malo bolj resnih, a kljub vsemu aktualnih tem, pa je najbolj navdušil Noah Charney s predstavitvijo koncepta o tatvini umetnin. Dogodek je z govorom o svojem planu za jutri zaključil Karlo Matić, ki je sicer govoril v hrvaškem jeziku, vendar kot sam pravi, jezikovnih ovir ni, obstajajo le dobre ideje. In teh na TEDxCelje ni manjkalo.


Ker je bil to prvi TEDx dogodek v Celju, upamo, da je navdušil čimveč obiskovalcev, saj si v prihodnje želimo ustvarjati še več sorodnih kulturnih projektov v našem mestu. Prav tako pa za naslednje leto že z veseljem napovedujemo nov TEDxCelje.

V znamenju X-ov
V znamenju X-ov
  
Registracija udeležencev
Registracija udeležencev
  
Ideas worth spreading
Ideas worth spreading
  
Začetek
Začetek
  
Aleš Novak
Aleš Novak
  
Občinstvo
Občinstvo
  
Urška Zajec
Urška Zajec
  
Saša Vujasinović
Saša Vujasinović
  
Noah Charney
Noah Charney
  
Odmor
Odmor
 
Ekipa TEDxCelje
Ekipa TEDxCelje
  
Zaključna zahvala
Zaključna zahvala
  

 

Komentarji

comments powered by Disqus


©2012 TEDxCelje.
Fotografija Celja: Arhiv Zavod Celeia
Celje, Avtor: G. Katič
Neprofitna organizacija TED je namenjena idejam, ki so vredne širjenja. Prva 4-dnevna konferenca v Kaliforniji leta 1984 je združevala ljudi iz treh različnih področij: tehnologije, zabave in oblikovanja (Technology, Entertainment, Design), od takrat naprej pa se obseg razširjanja idej zelo hitro povečuje.

Na konferenci so sodelovala že številna znana imena: Bill Gates, Al Gore, Jane Goodall, Elizabeth Gilbert, Sir Richard Branson, Nandan Nilekani, Philippe Starck, Ngozi Okonjo-Iweala, Isabel Allende in bivši britanski premier Gordon Brown.
This independent TEDx event is operated under license from TED.