Bili smo na TEDxLjubljanaEd

Vpisano: 8. 10. 2012    \\    Kategorija: Splošno

7. oktobra se je na Fakulteti za upravo v Ljubljani odvil prvi slovenski TEDx dogodek, posvečen izobraževanju: TEDxLjubljanaEd (Ed=education). Nastopajoči govorniki so delili zgodbe o uspehu in izzivali prevladujoče paradigme. Rdeča nit dogodka je bila želja po spremembah, ki omogočajo razvoj znanj za prihodnost. 

Organizatorji TedXLjubljanaEd
Organizatorji TedXLjubljanaEd
Nastopilo je 10 govorcev, ki so odkrivali napake in pasti pri globoko zakoreninjenem sistemu izobraževanja. Prva izmed žensk je nastopila Tina Puncer, navdušena ekonomistka, ki meni, da se ravnanja z denarjem naučimo od svojih staršev, kar pa ni nujno najbolje, saj niso vsi finančno pismeni.  Zato sama izvaja tečaje za osnovnošolce in srednješolce, kjer jih nauči smotrnega ravnanja z denarjem.  V prvem delu dogodka so nastopili še Jaroslav Berce, profesor s FDVja, Slava Suhač, trenerka socialnih kompetenc, učiteljica Tinka Podjavoršek in informatik Saša Divjak. Po kratkem premoru je kot šesti nastopil Igor Pauletič, ki nam je predstavil svoje videnje evolucije komunikacije. Njegovemu dedku so branili brati knjige, njemu stripe, danes pa otrokom omejujeo uporabo tabličnih računalnikov in drugih elektronskih pripomočkov. Sam v uporabi sodobne tehnologije že v mladih letih ne vidi problema, saj meni, da je treba sprejeti novo obliko stalno spreminjajoče se komunikacije. Sledila je Mojca Stojkovič, razredna učiteljica in plesna vaditeljica, pedagog, razsikovalec in podjetnik Blaž Zupan ter učiteljica kemije Mojca Orel. Dogodek je zaključil Matija Pretnar, matematik in računalničar z inovativnimi prijemi učenja, ki meni, da prepisovanje na izpitih vodi v boljše ocene, večjo prepustnost, več diplom in posledično pametnejšo in srečnejšo Slovenijo. Vendar bi morali v prihodnosti znanje podajati in preverjati na takšen način, da prepisovanje ne bi imelo smisla.

Ekipa TEDxLjubljanaEd je uspešno zaključila še en TEDx dogodek z odličnimi govorci, mi pa vas že pričakujemo 10. novembra na prvem takšnem dogodku v Celju, na TEDxCelje!

Komentarji

comments powered by Disqus


©2012 TEDxCelje.
Fotografija Celja: Arhiv Zavod Celeia
Celje, Avtor: G. Katič
Neprofitna organizacija TED je namenjena idejam, ki so vredne širjenja. Prva 4-dnevna konferenca v Kaliforniji leta 1984 je združevala ljudi iz treh različnih področij: tehnologije, zabave in oblikovanja (Technology, Entertainment, Design), od takrat naprej pa se obseg razširjanja idej zelo hitro povečuje.

Na konferenci so sodelovala že številna znana imena: Bill Gates, Al Gore, Jane Goodall, Elizabeth Gilbert, Sir Richard Branson, Nandan Nilekani, Philippe Starck, Ngozi Okonjo-Iweala, Isabel Allende in bivši britanski premier Gordon Brown.
This independent TEDx event is operated under license from TED.