TEDxCelje 2012


Noah Charney

Art crime je tretja najhitreje rastoča oblika kriminala v svetu. Thomas Crown in Oceanovih 11 ne prikazujeta realnih dejstev o tej obliki kriminala, zato bo Noah Charney, največji strokovnjak na tem področju, v svojem govoru predstavil, kaj art crime sploh je in zakaj je pomembno, da se ga omeji. Na kocki namreč ni samo umetnost.

Aleš Novak

Aleš Novak je stand up komik nove generacije stand up komedije v Sloveniji. S stand up-om se ukvarja dve leti in v tem času je zbral več kot sto nastopov širom Slovenije. Kaj je v tem času spoznal oziroma česa se je naučil? O tem v svojem govoru.

Urška Zajec

Prevajalka, skladateljica in video umetnica, zadnja štiri leta pa se posveča tudi plesu z obročem. Deluje v Sloveniji in občasno v Združenih državah Amerike, zlasti pa jo veseli dokumentarno snovanje o »nepopolnostih«, ki jih običajno prezremo. Plesalka v obroču, živele "nerode".

Edo Marinček

Vsa zgodovina človeštva in njegova zapisana zgodba je zanj odraz nedozorele miselne moči sveta, zato pelje svoje poslušalce naravnost v grozo »prepovedanih misli«, onkraj katerih čaka na nas, kot trdi, »raj osebno«. Samostojni raziskovalec, pisatelj in učitelj o tem, da lahko preživi le genialno človeštvo.

Karlo Matić

Producent prvega TEDx dogodka na Hrvaškem, danes nosilec licence TEDxMaksimir. Lastnik agencije za organizacijo dogodkov, ki za sebe pravi, da dela v stilu 'funky businessa' in ne le dela, ampak živi svoj posel. Želite izvedeti, kakšen je njegov plan za jutri?

Boštjan Videmšek

Novinar, ki že deset let v živo poroča iz vojne, ki je ubila na stotisoče ljudi, sprla civilizacije, zamajala imperije in svetovno gospodarstvo, hkrati pa vzpostavila platformo tretje svetovne vojne – vojne za energetske vire in vodo. Arabska pomlad, evropska jesen. Zgodba, kjer glavne vloge igrajo tisti, na katere režiserji vojne najprej pozabijo.

Manca Juvan

Medtem ko se miti o Afganistancih kot vojnih hujskačih in nepokornežih ohranjajo, nam fotografije pomagajo razbiti te predstave in osvetliti življenja tistih, ki so jih uničile poti in posledice več kot trideset let trajajočih spopadov na stičišču treh celin. Svobodna fotografinja z zgodbo o običajnih Afganistancih, ki živijo neobičajna življenja.

Saša Vujasinović

Producent. V glasbenih vodah poznan predvsem kot Alex Ranerro. Zakaj je feedback tako pomemben za ustvarjalca, kako ti pri ustvarjanju pomagata kritika in pohvala. O tem, kaj vse ti lahko ponudi glasbena scena in kaj moč feedbacka.

Gregor Siljan

V Gani se rojeva upanje, ustvarja se nova generacija. Kot iz enega samega semena lahko navkljub nevere vzklije drevo, ki bo mogoče nekega dne širilo svojo krošnjo proti nebu, raste organizacija, ki po svojih močeh odpira vrata tistim, katerim so bile možnosti praktično nedosegljive.

Valerija Korošec

Leta 2010 je pripravila izračun in predlog za uvedbo univerzalnega temeljnega dohodka v Sloveniji. Prepričana o tem, da so ženske še vedno v podrejenem odnosu do moških, pa bo na TEDxCelje predstavila svojo idejo o tem, zakaj je pomembno, da polovico položajev odločanja prevzamejo ženske.
©2012 TEDxCelje.
Fotografija Celja: Arhiv Zavod Celeia
Celje, Avtor: G. Katič
Neprofitna organizacija TED je namenjena idejam, ki so vredne širjenja. Prva 4-dnevna konferenca v Kaliforniji leta 1984 je združevala ljudi iz treh različnih področij: tehnologije, zabave in oblikovanja (Technology, Entertainment, Design), od takrat naprej pa se obseg razširjanja idej zelo hitro povečuje.

Na konferenci so sodelovala že številna znana imena: Bill Gates, Al Gore, Jane Goodall, Elizabeth Gilbert, Sir Richard Branson, Nandan Nilekani, Philippe Starck, Ngozi Okonjo-Iweala, Isabel Allende in bivši britanski premier Gordon Brown.
This independent TEDx event is operated under license from TED.